Grannsamverkan

Föreningen har en grannsamverkansgrupp. Den grundades på uppdrag av föreningens styrelse i januari 2021. 

Syften med grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från oss boende i huset samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven.

 

Grannsamverkansgruppen kommer att fungera som en länk mellan oss boende i huset och Södermalmspolisen. Gruppen kommer att informera boende i huset om Polisens tips och råd om hur vi kan agera brottsförebyggande, som till exempel att ha extra koll på vilka som rör sig i byggnaden och att meddela grannar när vi åker på semester. Gruppen behöver även få en överblick på de inbrott/inbrottsförsök som sker så att vi har en uppdaterad dialog med Södermalmspolisen. Vi vill därför att du meddelar någon i gruppen om du drabbas av inbrottsförsök/skadeverkan eller inbrott.

 

Det är viktigt att vi alla tar ansvar för att minimera risken för oönskad aktiviet i huset. För närvarande (februari 2021) sex deltagare i grannsamverkansgruppen men vi behöver bli fler. Vi tänker att det är bra om vi är minst en deltagare från varje trappuppgång och att man kan vara med i gruppen i den utsträckning man har tid.

 

Om du är intresserad av att medverka i gruppen skicka e-post till grannsamverkansgruppen@gmail.com.

 

Broschyrer från Polisen:

- "Hjälp nära och kära att skydda sig"

- "Nyhetsbrev Januari 2024"

- "Våga tipsa - Polisen"


Om något händer - vid misstanke om brott

När någon bryter mönstret i fastigheten är det viktigt att du håller hög uppmärksamhet och noterar det du ser, till exempel signalement, registreringsnummer på obekanta bilar och liknande. Du kan också tipsa polisen på 114 14 eller på polisen.se. Gör dig synlig och försök skapa kontakt, till exempel kan du hälsa på obekanta. Om dessa är brottslingar kan de avbryta när de inser att de blivit sedda.

 

Vid påbörjat brott

Vid påbörjat brott, larma polisen på 112, gör dig synlig, notera signalement och gör observationer. Möt tillkallad polis, informera ditt kontaktombud och dina grannar. Ingrip inte handgripligen om du inte är helt säker på att lyckas, du riskerar själv att mötas med våld.

 

Hur ska vi agera i huset?

Det är viktigt att du och dina grannar hjälps åt och bidrar till tryggheten i fastigheten. Här följer en rad tips som i olika utsträckning kan tillämpas.

  • Informera grannarna om kortare bortavaro (och även kontaktombudet om ni är borta mer än några dagar).
  • Var ”sunt nyfiken” om du ser okända personer i fastigheten eller hör oförklarliga ljud. Våga fråga frågor som; Vem hälsar du på? Är du nyinflyttad? Jag har inte sett dig tidigare?
  • Låt inte okända personer följa med in i portern när du går in eller ut, se porten som ytterdörren till din lägenhet.
  • Tala om för dina grannar om du ska ha hantverkare hemma.
  • Be någon granne ta hand om eller peta in posten om den sticker ut.

 

Förebyggande åtgärder

  • Förse ytterdörren med godkänt lås.
  • Montera gärna brytskydd på dörren.
  • Se till att ha lås på fönster och dörr om du bor på bottenvåningen.
  • Syns din post på golvet genom brevinkastet? Överväg installera säkerhetsbrevlåda på insidan av dörren. Då kan inte tjuven se om det finns post eller använda brevinkastet med en låsslunga.
  • Installera en låskåpa över vredet på insidan av dörren.
  • Lås in värdesaker och id-handlingar, t.ex. passet, i ett certifierat värdeskåp.
  • Märk dina värdesaker – det ökar dina chanser att få tillbaka eventuellt stulet gods och gör det svårare för tjuven att sälja det vidare.
  • Ett komplement till ett starkt mekaniskt skydd är ett ljudande larm – det förkortar tiden tjuven har på sig i hemmet och pockar på uppmärksamhet från dina grannar.
  • Arrangera så att lampor tänds och släcka, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
  • Låt radion gå på med en timer så det hörs ljud i hemmet.
  • Förvara helst inte saker av större värde på vinden eller i källaren.

 


Källa: www.samverkanmotbrott.se